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BOARD MEETINGS FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Should board meetings be held during this time? 

Any nonessential meeting should be postponed. If a meeting cannot be postponed, association boards 
should move it to an electronic meeting whether video or telephone. It is important to remind 
attendees that recording of board meetings is not allowed. During this time, association boards should 
delegate as much to management as possible. 

Should communities consider adopting emergency powers for future issues? 

Yes. Some states have already built in a period of time for associations to use emergency powers. Some 
of these powers include electronic meetings, electronic voting, and reserve funding use. Every 
association should consider adopting emergency power procedures. 

Would associations be justified in holding their board meetings via conference calls as “emergency 
meetings” due to the declared pandemic, and then ratifying those actions after the health issues are 
over? 

Probably not. Older board members with underlying medical conditions are justifiably concerned about 
possible exposure to the coronavirus. There are steps they can take to minimize their risk and still fulfill 
their duties as directors. 

Conference Phone. Concerned directors can attend meetings electronically via telephone, provided they 
can hear all other directors in the meeting and all other directors can hear them. This is easily 
accomplished with a conference phone. Attendance in this manner counts as if the director were 
physically present in the meeting. (Corp. Code §7211(a)(6).) 

The Entire Board. If ALL directors wish to attend a board meeting by telephone, they can do so. 
However, notice of open meetings must identify at least one physical location with a conference phone 
where homeowners can attend the meeting and listen to the board conduct business. (Civ. Code 
§4090(b).) The statute does not require any of the directors be physically present at the meeting 
location--only a representative of the board (such as the manager). 

Emergency Meeting? What if the management company has suspended all meeting attendance for their 
managers due to the coronavirus? If no other representative can be found to set up the conference 
phone, can the meeting still be held as an emergency meeting. Unfortunately, this does not meet the 
definition of an emergency. An emergency is defined as "circumstances that could not have been 
reasonably foreseen which require immediate attention and possible action by the board, and which of 
necessity make it impracticable to provide notice" to the membership. (Civ. Code §4923; Civ Code 
§4930(d)(1).) 
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Fortunately, technology has reached the point where a call-in number can be published along with the 
agenda so members who wish to attend can also call into the meeting. All attendees except the board 
should mute their phones and only listen to the meeting. Except for open forum, members cannot 
participate in the board's meeting. For associations where there may be a large number of attendees, 
boards should consult with a technology expert to determine which call-in service best serves their 
needs. 

Our HOA is in the midst of an election. The election results are to be tallied and new board members 
announced. Our recent board meeting was canceled because of the COVID-19 Virus. What do you 
recommend we do in order to complete the election? 

To protect your membership from the spread of the coronavirus, you have two options. 

Option 1. Suspend the Annual Meeting. Suspend your annual meeting until the coronavirus crisis passes. 
At that point, reschedule the meeting, have the inspector of elections bring in the ballots, open them in 
front of the membership and tabulate the results. At that point, new directors are seated. Until then, 
existing directors remain in place. 

Option 2. Suspend Attendance but Count the Ballots. Your second option is to suspend membership 
attendance at the annual meeting but have the inspector open ballots and tabulate results. To protect 
the inspector, the counting could be done at the inspector's office. That way, the inspector avoids 
traveling to and working in an area that may already be contaminated. The downside is that members 
cannot observe the counting of ballots. Even though this is contrary to the requirements of the Davis-
Stirling Act (Civ. Code §5120(a)), I believe it is acceptable under the circumstances. 

The option you choose is a business decision for the board to make in consultation with legal counsel. 
Once a decision is made, make sure you communicate it to the membership. 

Industry Experts on COVID-19 Board Meetings FAQs: 

 Adrian J. Adams, Esq., ADAMS | STIRLING PLC, Los Angeles, California 
 Edmund Allcock, Esq., CCAL, Marcus Errico Emmer Brooks, PC, Braintree, Massachusetts 
 Matt D. Ober Esq., CCAL, Richardson|Ober|DeNichilo, Pasadena, California 

RESOURCES 

Now is a good time to remind community association residents, board leaders, and managers of their 
Rights & Responsibilities for Better Communities and the Community Association Civility Pledge. 

View the latest COVID-19 resources and guidance from CAI by visiting www.caionline.org/coronavirus 

This information is subject to change. It is published with the understanding that CAI is not engaged in rendering 
legal, accounting, medical, or other professional services. If legal advice or other expert assistance is required, the 
services of a competent professional should be sought. 


